T-SHIRTEN

28 augusti, 2019

T-SHIRTEN

28 augusti, 2019

Ursprungligen ett underplagg har t-shirten kommit att bli en älskad stapelvara i de flestas garderob. En t-shirt kan vara så mycket mer än bara ett basplagg och idag är den mer mångsidig och uppskattad än någonsin.

Det finns knappast en svensk garderob som helt saknar den. I de allra flesta finns flera högar, kanske indelade efter färg, användningsområde eller beroende på tryck?

T-shirten, på svenska t-tröja eller möjligen t-skjorta, är plagget som alla bär och som alla vill ha. Namnet kommer helt enkelt grundplaggets form: en rundhalsad och kortärmad tröja som med ärmarna utsträckta liknar bokstaven T.

T-shirten utvecklades som bas- och underplagg, med ursprung i 1800-talets mer heltäckande underkläder. T-shirten i modern mening, som saknar knäppning och träs över huvudet, sägs ha tagits fram av den amerikanska flottan någon gång kring förra sekelskiftet. De vita undertröjorna var då tänkta att bäras under uniformen. Snart blev t-shirten populär som basplagg för arbetare inom industrin och jordbruket. På 1950-talet blev t-shirts en del av modet och populärkulturen, inte minst tack vare att de bars på film av dåtida stjärnor som Marlon Brando (i Linje Lusta från 1951) och James Dean (i Ung Rebell från 1955).

Tryck på bröstet hade förvisso förekommit tidigare, men som bärare av olika budskap och ett sätt att utrycka sig blev t-shirten ännu populärare med start på 1960-talet –något som håller i sig än idag. Det kan handla både om kommersiella och politiska budskap, men också om rent konstnärlig utsmyckning. Ett enkelt exempel är den av musikälskare under många decennier omhuldade turnétröjan med någon av favoritartisterna, ett måste för många vid varje konsertbesök och upphov till en alldeles egen kategori och t-shirthög i garderoben för många.

Även om utgångspunkten en gång var en rundhalsad och kortärmad bomullströja kan en t-shirt numera vara mycket mer än så. V-ringad krage, långa ärmar eller funktionsmaterial av olika slag gör t-shirten mer mångsidig och användbar – och uppskattad – än någonsin förr.

Kika på Anderzson of Swedens utbud av t-shirts på anderzson.se!


Inga kommentarer

Lämna ett spår

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Instagram

Instagram returnerade inte en 200.

@anderzsonofsweden

Anderzson of Sweden

En stark företagsprofil och lyckad marknadsföring kräver engagemang och idéer. Med Anderzson of Sweden som reklampartner får du en kompetent och oberoende profilbyrå. Oavsett om du är ett enmansföretag eller en koncern är vår roll att se behovet och hitta lösningen, så att du kan fokusera på det du gör bäst. Vi gillar att tänka nytt och älskar utmaningar. Finns inte lösningen i vårt ordinarie sortiment så tar vi fram den. Vi anpassar sortiment utifrån ert syfte. Vi ser till att ditt varumärke tar plats, och stärker det varje dag. En känsla som stannar kvar. anderzson.se

Prenumerera på vårt nyhetsbrev


Hur vi hanterar dina personuppgifter kan du läsa om i vår personuppgiftspolicy.

×