SKJORTAN

23 oktober, 2019

SKJORTAN

23 oktober, 2019

En snygg skjorta är något vi gärna visar upp. Skjortan signalerar att den som bär den är välklädd och bryr sig om sitt yttre. Men så har det inte alltid i varit. I flera tusen år var skjortan att anse som underkläder som inte fick blottas i offentligheten.

Skjortan kan på goda grunder sägas vara ett klassiskt klädesplagg. Med anor ända från antiken är den ett av de tidigaste kända plaggen. Ett av världens äldsta bevarade klädesplagg är just en linneskjorta från Egypten, daterad till omkring 3000 f.Kr.

Det är först i modern tid som skjortan kommit att bli ett plagg att vara finklädd i. Länge var skjortan ett rent underklädesplagg och idealen för hur den ska se ut har genom århundradena skiftat. De tidiga skjortorna hade vare sig kragar eller manschetter. Dessa uppstod först under 1400-talet och då främst hos de övre samhällsklasserna. På 1500-talet började man skilja på herr- och damskjortor. Anledningen var att det inte ansågs att en finare dam skulle behöva knäppa skjortan själv. Knäppningen sattes därför till vänster, så att den skulle bli enklare för en högerhänt betjänt att hantera. Herrarna knäppte sin skjorta själv och behöll därför knäppningen till höger. Än i dag knäpps därför damskjortor till vänster och herrskjortor till höger.

Ännu under 1700-talet var skjortan inte avsedd att blottas i offentligheten, lika lite som underkläderna vi bär idag. Men detta kom att ändras under den senare delen av 1800-talet. Då började också skjortor att tillverkas i andra färger än vit, då främst avsedda för sport och som arbetskläder. Efter första världskriget slog den så kallade rockmodellen, en skjorta med knäppning fram så som vi känner den idag, igenom på allvar. På 1920-talet blev det också socialt acceptabelt att ta av sig kavajen inomhus.

Numera har vi höga krav på skjortans passform eftersom den ska kunna bäras som den är och inte nödvändigtvis med kavaj eller tröja över. Kvalitet och passform är också viktiga faktorer när vi jobbar med skjortor här på Anderzson of Sweden. En snygg och välsittande skjorta är ett stilrent plagg som bara blir ännu snyggare med ditt företags logga på. Den är den perfekta arbetsklädseln för den som vill ha det lilla extra och utstråla stil, klass och professionalism.

Inga kommentarer

Lämna ett spår

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Instagram

Instagram returnerade inte en 200.

@anderzsonofsweden

Anderzson of Sweden

En stark företagsprofil och lyckad marknadsföring kräver engagemang och idéer. Med Anderzson of Sweden som reklampartner får du en kompetent och oberoende profilbyrå. Oavsett om du är ett enmansföretag eller en koncern är vår roll att se behovet och hitta lösningen, så att du kan fokusera på det du gör bäst. Vi gillar att tänka nytt och älskar utmaningar. Finns inte lösningen i vårt ordinarie sortiment så tar vi fram den. Vi anpassar sortiment utifrån ert syfte. Vi ser till att ditt varumärke tar plats, och stärker det varje dag. En känsla som stannar kvar. anderzson.se

Prenumerera på vårt nyhetsbrev


Hur vi hanterar dina personuppgifter kan du läsa om i vår personuppgiftspolicy.

×