PARAPLYET

13 september, 2019

PARAPLYET

13 september, 2019

Paraplyet är ett klassiskt produktmedia och av goda anledningar. Det har uppskattats av användare i flera tusen år vid det här laget. Och just eftersom det är en så användbar uppfinning fortsätter paraplyet att utvecklas än idag.

Paraplyet är en av de klassiska produkterna som används för profilering i olika sammanhang. Det är något vi alla har nytta och användning för, och är därför alltid en uppskattad gåva. Kanske är det också därför konceptet parasoller och paraplyer överlevt och utvecklats så länge? Paraplyet har nämligen en mycket lång historia. De äldsta fynden av solskyddande parasoller är cirka 3500 år gamla och har hittats i Egypten. Men det var i Kina några hundra år senare som parasollerna först gjordes vattenavvisande och därmed till skydd även mot regn.

Paraplyer slog igenom brett i Europa först under 1600- och 1700-talen. År 1851 gjorde britten Samuel Fox en avgörande uppfinning när han skapade en ståltråd med u-profil för stommen till paraplyer. Det gick då att minska vikten avsevärt. Företaget Fox Umbrella Frames finns kvar än i dag. 1928 skapade två uppfinnare i Wien, oberoende av varandra, hopfällbara paraplyer. Därmed hade paraplyerna fått den form vi känner igen i dag.

Som så många andra populära och användbara produkter har paraplyerna fortsatt att utvecklas och finns numera att få i en mängd olika varianter: extra stora (ofta kallade golfparaply), extra små som är behändiga att ha med sig i väskan, raka modeller eller med en böj som handtag och med en många olika grepp. Det finns stormsäkra paraplyer som utan att gå sönder och kan vändas tillbaka igen om de vänt sig i vinden. Och det finns till och med paraply som ändrar färg efter hur mycket det regnar!

Kort sagt: ett paraply kan lätt matchas till just den känsla som ditt företag eller varumärke vill förmedla. Det passar också utmärkt att trycka loggor eller andra budskap på. Med digitaltryck går det att få tryck över hela paraplyets yta, till och med en och samma bild.

Visste du förresten att…

  • …ordet paraply kommer från franskans ”parapluie” som betyder ”mot regn”?
  • …att paraplyerna fick sitt genombrott i London när sjukhusdirektören Jonas Hanway började använda dem på staden gator omkring 1750? För detta lär han ha blivit utskälld av droskförare som såg det som ojuste konkurrens!
  • …paraply-relaterade uppfinningar är så populära att det amerikanska patentverket har heltidsanställda paraplyspecialister?

Välkommen till Anderzson of Sweden dagar då det regnar och alla andra dagar!

Inga kommentarer

Lämna ett spår

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Instagram

Instagram returnerade inte en 200.

@anderzsonofsweden

Anderzson of Sweden

En stark företagsprofil och lyckad marknadsföring kräver engagemang och idéer. Med Anderzson of Sweden som reklampartner får du en kompetent och oberoende profilbyrå. Oavsett om du är ett enmansföretag eller en koncern är vår roll att se behovet och hitta lösningen, så att du kan fokusera på det du gör bäst. Vi gillar att tänka nytt och älskar utmaningar. Finns inte lösningen i vårt ordinarie sortiment så tar vi fram den. Vi anpassar sortiment utifrån ert syfte. Vi ser till att ditt varumärke tar plats, och stärker det varje dag. En känsla som stannar kvar. anderzson.se

Prenumerera på vårt nyhetsbrev


Hur vi hanterar dina personuppgifter kan du läsa om i vår personuppgiftspolicy.

×