GODIS

27 november, 2019

GODIS

27 november, 2019
Produktmedia godis Anderzson of Sweden

Lyx, helg, fest och kul. Det är sådant de flesta av oss förknippar godsaker med. I mer än hundra år har svenskarna älskat sitt godis. Varför inte låta den goda smaken och härliga känslan bära ditt varumärke?

Gustav Vasa påstås på 1500-talet ha varit Sveriges första kända gottegris. Exakt hur det var med den saken kan vi låta vara osagt. Klart står i alla fall att drickchoklad förekom på 16- och 1700-talen i den svenska societeten. På 1700-talet började svenska apotek också tillverka och sälja så kallat bröstsocker, kristalliserade sockerlösningar som smaksattes med kryddor. Men både choklad och socker var på den här tiden dyrt och ansågs exklusivt och lyxigt – och dessutom hade apoteken monopol på sockerförsäljningen.

Monopolet stod sig fram till slutet av 1800-talet. Då tog sockerbetsodlingen fart på allvar och skånska sockerbruk kunde förse landet med raffinerat socker gjort på svenska sockerbetor. Godisfabriker började byggas – först ut var Cloetta och Mazetti i Malmö – och sötsakerna blev snart tillgängliga för alla och envar.

Efter att experiment på 1940-talet kunnat visa att för mycket socker- och godisätande ledde till dålig tandhälsa gick dåvarande Medicinalstyrelsen ut med en rekommendation om att bara äta godis en dag i veckan. ”Lördagsgodis” har sedan dess varit ett begrepp i många svenska hem.

Trots att godis inte längre nödvändigtvis är dyrt uppfattas det fortfarande av många som något lyxigt, något som sätter lite guldkant på tillvaron och signalerar helg, fest och kul. Inte konstigt då att godis i olika former är en gåva som blir uppskattad av mottagaren. Därför kan godis också ofta vara klockrent som produktmedia – för att förknippa den goda smaken och härliga känslan med företagets varumärke eller budskap på förpackningen.

Visste du förresten att…

  • …kakaoträd kan bli 200 år gamla men bär bara frukt i 25 år?
  • …att det krävs 300 till 600 kakaobönor för att göra ett kilo choklad? Det motsvarar mellan 10 och 20 hela kakaofrukter.
  • .…choklad är den enda ätbara substansen som smälter redan vid cirka 33 grader?
  • …tillverkningen av mjölkchoklad har tre gånger så stor miljöpåverkan som mörk choklad?
  • …att den svenske astronauten Christer Fuglesang i december 2006 tog med sig geléhallon ut i rymden att bjuda kollegorna på rymdstationen?

Se Anderzon of Swedens godisutbud för ditt företag här!

Inga kommentarer

Lämna ett spår

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Instagram

Instagram returnerade inte en 200.

@anderzsonofsweden

Anderzson of Sweden

En stark företagsprofil och lyckad marknadsföring kräver engagemang och idéer. Med Anderzson of Sweden som reklampartner får du en kompetent och oberoende profilbyrå. Oavsett om du är ett enmansföretag eller en koncern är vår roll att se behovet och hitta lösningen, så att du kan fokusera på det du gör bäst. Vi gillar att tänka nytt och älskar utmaningar. Finns inte lösningen i vårt ordinarie sortiment så tar vi fram den. Vi anpassar sortiment utifrån ert syfte. Vi ser till att ditt varumärke tar plats, och stärker det varje dag. En känsla som stannar kvar. anderzson.se

Prenumerera på vårt nyhetsbrev


Hur vi hanterar dina personuppgifter kan du läsa om i vår personuppgiftspolicy.

×